MVO Social Responsibility

Bij Porta Nova draait alles om kwaliteit. Kwaliteit van het product staat centraal, maar ook het leveren van kwaliteit  in elk onderdeel van de bedrijfsvoering.

Een zo’n belangrijk bedrijfsonderdeel is zorg dragen voor de omgeving

Porta Nova wil naast het kwalitatief beste product ook één van de milieuvriendelijkste rozen  produceren. Voor deze bedrijfsvoering heeft Porta Nova ook al meerdere nominaties ontvangen:

2011:     Meest innovatieve rozenkwekerij

2013:     Meest energieke kwekerij

Met de zorg voor het product en de omgeving is Porta Nova gecertificeerd door het Milieu Programma Sierteelt.

Onderstaande geeft weer hoe Porta Nova met de verschillende onderdelen van het milieu om gaat:

Water

Het regenwater dat op de kas valt wordt in een waterbassin verzameld. De planten wordt met water vanuit deze voorraad voorzien. Eveneens wordt het water wat “te veel” aan de planten wordt gegeven opgevangen, dit water wordt gezuiverd en aangevuld met de benodigde voeding.  Zodoende zijn we altijd verzekert van voldoende voedingswater.

Lucht

CO2 is in de gehele wereld een afvalproduct. Echter voor de roos is het één van de belangrijkste elementen voor een goede kwaliteit. Porta Nova betrekt CO2 van een eigen energiecentrale maar ook van een energiecentrale uit Rotterdam. Op die manier dragen ook wij een steentje bij aan het reduceren van de CO2 emissie.

Bodem

Porta Nova kweekt haar rozen niet in de grond maar in steenwol. Dat stelt ons in de gelegenheid de benodigde voeding in de gewenste samenstelling te doseren zonder enige verspilling. De bodem wordt op die manier volledig ontlast.

Dier

Porta Nova verkoopt haar product zonder enige ziekte of plaaginsecten. Iedere week wordt er door een team van specialisten een analyse gemaakt van de gehele kas.

Zij beoordelen of het noodzakelijk is dat er tegen plaaginsecten extra natuurlijke vijanden ingezet moeten worden. Op die manier kunnen wij de inzet van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperken.

Energie

Porta Nova is al sinds haar oprichting in 2002 altijd op zoek geweest naar de meest milieuvriendelijke oplossingen voor de benodigde energie voor het groeiproces.

De energie centrale die bij de oprichting gebouwd is levert de benodigde elektra, warmte en CO2 voor het groeiproces. De overtollige warmte wordt geleverd aan de kwekerij van de buurman. (potplanten kwekerij Sjaloom). die manier is er geen enkele verspilling van energie.

Op de nieuwste locatie is een volgende grote stap gezet in de richting van energie neutraal kweken. Aan deze kas wordt in de zomer warmte onttrokken en in de grond opgeslagen. In de winter wordt die warmte weer gebruikt om de kas mee te verwarmen. Op deze manier is het mogelijk veel energie te besparen. Vanwege de warmte onttrekking in de zomer, realiseren wij in die periode lagere kastemperatuur waardoor het ook in de zomer mogelijk is, het meest hoogwaardige product te kunnen kweken.

We kunnen nu dan ook zeggen dat de kwaliteit van de rozen van Porta Nova jaarrond van dezelfde kwaliteit zijn